poniedziałek, 8 października 2018

Jak wykonać zestaw na Krem reperujący WINOGRONOWY ?

Fotorelacja czyli krok po kroku robimy Krem WINOGRONOWY 
Do kupienia >> http://biochemiaurody.com/sklep/cream-grape.html

Gotowy Krem WINOGRONOWY





1. Zestaw do wykonania Kremu winogronowego + dodatkowe składniki, których brak w zestawie i należy dostarczyć: 
- Konserwant naturalny EKO
- wybrany hydrolat


Przed przystąpieniem do wykonania kremu sprawdź zawartość zestawu i przygotuj sobie miejsce pracy zachowując podstawowe zasady higieny: czysty blat, umyte ręce itd. Wszystkie elementy wchodzące w skład zestawu są czyste i nie wymagają odkażania. Wszystkie półprodukty powinny mieć temperaturę pokojową.


2. W małym kubeczku z miarką odmierz 25 ml hydrolatu. W tym celu wykorzystaj dołączony kubeczek i pipetkę, odmierzając hydrolat w dwóch porcjach po 10 i 15 ml. Odmierzając hydrolat zwróć uwagę by poziom płynu w kubeczku sięgał nieco powyżej kreski 10 i 15 ml, zakrywając niemal całkowicie wytłoczone na ściankach kubeczka cyfry "10" i "15".


3. Odmierzone porcje hydrolatu przelewaj do załączonego, pustego słoika na krem.
Prawidłowo odmierzony hydrolat zajmuje połowę pudełka na krem.


4. Następnie do małego kubeczka z miarką przelej cały Skwalan. Przelewając olejek daj mu czas, aby spłynął niemal do ostatniej kropli.


5. Do kubeczka przelej Zagęstnik. Zagęstnik jest bardzo gęstą substancją i przelewa się powoli, dlatego odczekaj chwilę, aby przelało się jak najwięcej płynu, dodatkowo pomóż sobie bagietką, aby wydobyć resztki zagęstnika ze ścianek probówki - jest to ważny etap! Następnie za pomocą bagietki, wymieszaj dokładnie roztwór w kubeczku. Po wymieszaniu roztwór stanie się nieco mętny.


6. Roztwór z kubeczka przelej w całości do słoika z hydrolatem. Pomóż sobie bagietką, aby przelać niemal całą zawartość kubeczka do ostatniej kropli (to ważne, więc warto być cierpliwym i dokładnym). Następnie za pomocą bagietki, wymieszaj roztwór w słoiku. Jest to najważniejszy etap wykonania kremu. Mieszaj roztwór w słoiku dość energicznie i dokładnie. Po kilkunastu sekundach mieszania poczujesz, że roztwór zaczyna gęstnieć i stawiać opór przy mieszaniu. Po 1 minucie mieszania powinien powstać gęsty, biały krem o jednolitej masie i budyniowej konsystencji. Otrzymany krem mieszaj jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty.
UWAGA! Na tym etapie krem powinien mieć postać gęstej masy kremowej! Jeśli krem jest rzadki, to znaczy, że powyższe etapy zostały wykonane niedokładnie.


7. Do słoika z powstałym kremem dodaj Kwas hialuronowy ultra następnie wymieszaj krem dokładnie bagietką, aż konsystencja kremu ponownie stanie się jednolita.


8. W dalszej kolejności przelej do kremu Beta-glukan i Witaminę C-olejek


9. Dodaj Resweratrol.


... i Mleczko winogronowe. Po dodaniu każdego składnika wymieszaj krem i dodawaj następny składnik.


10. Po dodaniu wszystkich składników wymieszaj krem dokładnie bagietką, aż konsystencja kremu ponownie stanie się jednolita.


11. Na koniec dodaj do kremu Konserwant NATURALNY EKO - 20 kropli = 2% na krem. Odmierzaj krople konserwantu ostrożnie i dokładnie. (Konserwant jest pakowany w butelkę z kroplomierzem.) Po dodaniu konserwantu do kremu wymieszaj całość bagietką przez kilka minut.


12. Na słoik z kremem naklej etykietkę z nazwą gotowego produktu, wpisując na niej uprzednio datę ważności kremu.
Odstaw szczelnie zakręcony słoik z kremem na 24h (doba) w ciemne miejsce, o temperaturze pokojowej i pozwól mu ‘dojrzeć’.
Po okresie 24h Krem jest gotowy do użytku!

Postać wykonanego produktu:
Beżowo-karmelowy krem, o jednolitej konsystencji rzadkiego budyniu i roślinnym zapachu.

 Pełna instrukcja wykonania i zastosowania zestawu >> TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz