poniedziałek, 29 października 2018

Jak wykonać zestaw na Krem łagodzący z lukrecją?

FOTORELACJA, czyli krok po kroku robimy Zestaw na Krem łagodzący z lukrecją


1 - Przed przystąpieniem do wykonania kremu sprawdź zawartość zestawu i przygotuj sobie
 miejsce pracy zachowując podstawowe zasady higieny: czysty blat, umyte ręce itd. 
Wszystkie elementy wchodzące w skład zestawu są czyste i nie wymagają odkażania. 
Pamiętaj, że do wykonania kremu potrzebujesz dodatkowo wybrany Hydrolat.  
Wszystkie półprodukty powinny mieć temperaturę pokojową.



2. W małym kubeczku z miarką odmierz 25 ml hydrolatu. W tym celu wykorzystaj dołączony kubeczek, odmierzając hydrolat w dwóch porcjach po 10 i 15 ml. Odmierzając hydrolat zwróć uwagę by poziom płynu w kubeczku sięgał nieco powyżej kreski 10 i 15 ml, zakrywając niemal całkowicie wytłoczone na ściankach kubeczka cyfry "10" i "15". Odmierzone porcje hydrolatu przelewaj do załączonego, pustego słoika na krem.


3. Następnie do małego kubeczka z miarką przelej cały Skwalan oraz Olej z czarnej porzeczki. Przelewając kolejne oleje daj im czas, aby spłynęły niemal do ostatniej kropli.
4. Do kubeczka z olejami przelej Zagęstnik. Zagęstnik jest gęstą substancją i przelewa się powoli, dlatego odczekaj chwilę, aby przelało się jak najwięcej płynu, dodatkowo pomóż sobie szpatułką, aby wydobyć resztki zagęstnika ze ścianek probówki - jest to ważny etap! Następnie za pomocą szpatułki, wymieszaj dokładnie roztwór w kubeczku. Po wymieszaniu roztwór stanie się nieco mętny.


5. Roztwór z kubeczka przelej w całości do słoika z hydrolatem. Pomóż sobie szpatułką, aby przelać niemal całą zawartość kubeczka do ostatniej kropli (to ważne, więc warto być cierpliwym i dokładnym). Następnie wymieszaj roztwór w słoiku. Jest to najważniejszy etap wykonania kremu. Mieszaj roztwór w słoiku dość energicznie i dokładnie. Po kilkunastu sekundach mieszania poczujesz, że roztwór zaczyna gęstnieć i stawiać opór przy mieszaniu. Po 1 minucie mieszania powinien powstać gęsty, żółty krem o jednolitej masie i budyniowej konsystencji. Otrzymany krem mieszaj jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty.


UWAGA! Na tym etapie krem powinien mieć postać gęstej masy kremowej! Jeśli krem jest rzadki, to znaczy, że powyższe etapy zostały wykonane niedokładnie. Powtórz czynności z punktu 3, 4 i 5, w probówkach musiały pozostać niedokładnie przelane pozostałości olejów i zagęstnika.


6.  Do słoika z powstałym kremem, dodaj Kwas glicyryzynowy (ekstrakt z lukrecji) i wymieszaj szpatułką, aż produkt połączy się z kremem i konsystencja kremu ponownie stanie się jednolita.


- W dalszej kolejności przesyp do kremu Witaminę B3 (Niacynamid) i wymieszaj krem. Następnie dodaj Witaminę B5 (Pantenol) i ponownie wymieszaj krem. Potem dodaj Beta-glukan i wymieszaj krem na jednolitą masę.


Na koniec dodaj do kremu Konserwant NATURALNY EKO - 20 kropli = 2% na krem. Odmierzaj krople konserwantu ostrożnie i dokładnie. (Konserwant jest pakowany w butelkę z kroplomierzem.) Po dodaniu konserwantu do kremu wymieszaj całość szpatułką przez kilka minut.
* Butelkę z resztą konserwantu zachowaj sobie na później, przechowując w temp. pokojowej. Porcja konserwantu wystarczy do wykonania kilku kremów.
!! Prawidłowo wykonany krem wypełnia w całości pudełko na krem.

Na słoik z kremem naklej etykietkę z nazwą gotowego produktu, wpisując na niej uprzednio datę ważności kremu.


Odstaw szczelnie zakręcony słoik z kremem na 24h (doba) w ciemne miejsce, o temperaturze pokojowej i pozwól mu ‘dojrzeć’.
Po okresie 24h Krem jest gotowy do użytku!
Postać wykonanego produktu:
Krem, o konsystencji budyniowej i charakterystycznym zapachu. Na kolor kremu wpływa kolor dodawanych surowców.
Pełna instrukcja wykonania i zastosowania zestawu >> TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz