czwartek, 14 maja 2020

Jak wykonać zestaw na Krem ochronny anty-UV?

Fotorelacja czyli krok po kroku robimy Zestaw na Krem ochronny anty-UV



1 - Przed przystąpieniem do wykonania kremu sprawdź zawartość zestawu i przygotuj sobie miejsce pracy zachowując podstawowe zasady higieny: czysty blat, umyte ręce itd. Wszystkie elementy wchodzące w skład zestawu są czyste i nie wymagają odkażania. Pamiętaj, że do wykonania kremu potrzebujesz dodatkowo wybrany Hydrolat.  Wszystkie półprodukty powinny mieć temperaturę pokojową.


2 - W przypadku niezgodności lub niejasności NIE wykonuj zestawu, tylko skontaktuj się z nami na adres info@biochemiaurody.com


- W małym kubeczku z miarką odmierz 25 ml hydrolatu. W tym celu wykorzystaj dołączony kubeczek, odmierzając hydrolat w dwóch porcjach po 10 i 15 ml. Odmierzając hydrolat zwróć uwagę by poziom płynu w kubeczku sięgał nieco powyżej kreski 10 i 15 ml, zakrywając niemal całkowicie wytłoczone na ściankach kubeczka cyfry "10" i "15". 

Odmierzone porcje hydrolatu przelewaj do załączonego, pustego słoika na krem.
!! Prawidłowo odmierzony hydrolat zajmuje połowę pudełka na krem.


- Następnie do małego kubeczka z miarką przelej cały Olej z pestek malin

oraz Ekstrakt z granatu EKO. Przelewając kolejne oleje daj im czas, aby spłynęły niemal do ostatniej kropli.


- Do kubeczka z olejami przelej Zagęstnik. Zagęstnik jest gęstą substancją i przelewa się powoli, dlatego odczekaj chwilę, aby przelało się jak najwięcej płynu, dodatkowo pomóż sobie szpatułką, aby wydobyć resztki zagęstnika ze ścianek probówki - jest to ważny etap! 



Następnie za pomocą szpatułki, wymieszaj dokładnie roztwór w kubeczku. Po wymieszaniu roztwór stanie się nieco mętny.


- Roztwór z kubeczka przelej w całości do słoika z hydrolatem. Pomóż sobie szpatułką, aby przelać niemal całą zawartość kubeczka do ostatniej kropli (to ważne, więc warto być cierpliwym i dokładnym). Następnie wymieszaj roztwór w słoiku. Jest to najważniejszy etap wykonania kremu. Mieszaj roztwór w słoiku dość energicznie i dokładnie.


Po kilkunastu sekundach mieszania poczujesz, że roztwór zaczyna gęstnieć i stawiać opór przy mieszaniu. Po 1 minucie mieszania powinien powstać gęsty, żółty krem o jednolitej masie i budyniowej konsystencji. Otrzymany krem mieszaj jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty.


UWAGA! Na tym etapie krem powinien mieć postać gęstej masy kremowej! Jeśli krem jest rzadki, to znaczy, że powyższe etapy zostały wykonane niedokładnie. Powtórz czynności z punktu 3, 4 i 5, w probówkach musiały pozostać niedokładnie przelane pozostałości olejów i zagęstnika.


- Następnie dokładnie wstrząśnij probówką z Koenzymem Q10, otwórz probówkę i za pomocą suchej końcówki szpatułki, rozbij ewentualne grudki proszku na drobny pyłek. Do słoika z powstałym kremem dodaj Koenzym Q10 i dokładnie wymieszaj krem przez kilka minut, starając się dokładnie rozbić i rozprowadzić grudki proszku.



Tak samo postępuj z Tlenkiem cynku, obecnym w nowej wersji zestawu 



- W dalszej kolejności dodaj do kremu Mleczko winogronowe,


oraz Kwas ferulowy, wymieszaj całość szpatułką



następnie dodaj Ekstrakt z czerwonych alg i ponownie wymieszaj krem, aż konsystencja kremu ponownie stanie się jednolita.



- Na koniec dodaj do kremu Konserwant NATURALNY EKO - 20 kropli = 2% na krem. Odmierzaj krople konserwantu ostrożnie i dokładnie. (Konserwant jest pakowany w butelkę z kroplomierzem.) Po dodaniu konserwantu do kremu wymieszaj całość szpatułką przez kilka minut.


* Butelkę z resztą konserwantu zachowaj sobie na później, przechowując w temp. pokojowej. Porcja konserwantu wystarczy do wykonania kilku kremów.


10 - Na słoik z kremem naklej etykietkę z nazwą gotowego produktu, na datowniku natnij datę ważności kremu.


11 - Odstaw szczelnie zakręcony słoik z kremem na 24h (doba) w ciemne miejsce, o temperaturze pokojowej i pozwól mu ‘dojrzeć’.
12 - Po okresie 24h Krem jest gotowy do użytku!


Postać wykonanego produktu:
Żółto-brunatny krem, o konsystencji budyniu i dominującym zapachu, charakterystycznym dla ekstraktu z granatu.


Przechowywanie i trwałość wykonanego kremu:
Krem z dodatkiem konserwantu - ok. 4-6 miesięcy od daty wykonania; w szczelnie zamkniętym opakowaniu, 
temperaturze pokojowej, unikać bezpośredniego dostępu wilgoci i nasłonecznionych miejsc.
# Krem BEZ dodatku konserwantu - ok. 2 tygodnie od daty wykonania; w szczelnie zamkniętym opakowaniu, stale w 
lodówce.

Pełna instrukcja oraz informacje jak stosować krem TUTAJ >> 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz