wtorek, 9 sierpnia 2016

Pielęgnacyjno - leczniczy OLEJ TAMANU

Pierwsze wzmianki na temat niezwykłych pielęgnacyjno - leczniczych właściwości drzewa tamanu pochodzą z Polinezji. Drzewo to było traktowane przez ludy Polinezji jako święty podarunek od natury, w którym kryli się niewidoczni bogowie. Zgodnie z tradycjami ludowymi poszczególne partie drzewa tamanu (kora, liście, korzenie, owoce, pestki) były wykorzystywane zewnętrznie i wewnętrznie jako naturalne remedium w leczeniu wielu chorób.
Najcenniejszym i najbardziej znanym materiałem otrzymywanym z drzewa tamanu jest olej.
Olej tamanu to przykład składnika roślinnego, którego niezwykłe właściwości zostały przekazane nie tylko w tradycjach ludowych, ale także potwierdzone wieloma badaniami naukowymi.

JAK DZIAŁA OLEJ TAMANU.
a) Ze względu na działanie przeciwbólowe, przeciwobrzękowe, antybiotyczne oraz przeciwzapalne - odpowiadające właściwościom leków steroidowych, olej tamanu był wykorzystywany tradycyjnie do leczenia reumatyzmu i trądu (zewnętrznie i w postaci domięśniowych zastrzyków).

b) Stosowano go do leczenia otwartych ran, owrzodzeń, odleżyn, gangreny, stanów zapalnych skóry, trudno gojących się ran, łuszczycy, trądziku, egzemy, opryszczki, odmrożeń, bliznowców, popękanej, zniszczonej skóry, ran i blizn owłosionej skóry (łupież, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, łysienie).

c) Matki stosowały olej tamanu do łagodzenia odparzeń popieluszkowych u niemowląt.

d) Wpływ oleju tamanu na redukcję blizn oraz świeżych rozstępów został przebadany w 2001r. przez firmę BioScience Laboratories. Po 9 tygodniach zastosowania oleju tamanu na blizny (dwa razy na dzień), bez używania żadnych dodatkowych kosmetyków i preparatów, nastąpiła wyraźna poprawa stanu skóry. Blizny stały się mniej widoczne, zmniejszyła się ich szerokość i długość.

e) Polecany do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, mieszanej, zanieczyszczonej - sprzyja gojeniu wyprysków, zapobiega tworzeniu zaskórników, łagodzi stany zapalne, redukuje blizny potrądzikowe.

Z opinii naszych klientów  wynika, że olej ten jest ceniony i wykorzystywany w różnych problemach skórnych, np.:
- na skórę trądzikową, z wypryskami, bliznami potrądzikowymi,
- na bolące wrzody i pryszcze,
- na skaleczenia, zadrapania, blizny,
- na opryszczki (tzw. zimno),
- na problemy  kobiece (nawracające grzybice),
- na podrażnienia spowodowane goleniem,
- po oparzeniach posłonecznych,
- a nawet w przypadku zwierząt (psy i koty) do gojenia drobnych ran i zmian skórnych.

SKĄD TAKIE NIEZWYKŁE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU TAMANU?
Właściwości oleju tamanu wynikają z obecności nietypowych, charakterystycznych tylko dla tego oleju związków chemicznych, które zostały zidentyfikowane dzięki badaniom naukowym. Dwa, główne składniki aktywne oleju to kwas kalofillowy i kallofilloidyna - naturalne flawonoidy o działaniu gojącym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antybiotycznym i przeciwobrzękowym.

Olej tamanu zaliczany jest do tzw. bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niezbędnych do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry. Kwasy NNKT nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz w pożywieniu lub na skórę w postaci odpowiednich preparatów kosmetycznych. Objawem niedoboru kwasów tłuszczowych jest osłabienie bariery ochronnej skóry, spowolniony proces gojenia, suchość naskórka, dermatozy, łuszczenie, stany zapalne, zwiększona skłonność do zaskórników i wyprysków oraz częste podrażnienie i zaczerwienienie skóry.

Główne nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju tamanu to kwas linolowy i oleinowy.
- Kwas linolowy odgrywa istotną rolę zarówno w odpowiednim funkcjonowaniu cery suchej, jak i tłustej.
- Kwas oleinowy jest jedną z substancji zwiększających penetrację składników aktywnych w głąb skóry.

Olej tamanu zawiera również liczne fitosterole, głównie stigmasterol, będące roślinnym odpowiednikiem steroli występujących w skórze, które podobnie jak NNKT, także wpływają na wzmocnienie bariery lipidowej skóry, hamują ubytek wody, działają regenerująco i przeciwzapalnie.


JAK OTRZYMYWANY JEST OLEJ TAMANU, KTÓRY OFERUJEMY? 
Olej tamanu otrzymuje się poprzez wytłaczanie wysuszonych pestek z dojrzałych owoców. Aby otrzymać ok. 5 kg zimnotłoczonego oleju tamanu, potrzeba zużyc aż 100 kg owoców tamanu, co jest jednym z czynników wpływających na dość wysoką cenę tego oleju.

Olej dostępny w ofercie powstał w wyniku wytłaczania na zimno odpowiednio przygotowanych pestek z owoców drzewa tamanu pochodzącego z ekologicznych upraw. Jest to olej całkowicie naturalny, nierafinowany, pozyskany bez użycia rozpuszczalników, ani innych środków chemicznych.
Olej tamanu należy do olejów dość stabilnych, może być przechowywany w temperaturze pokojowej, jednak nie powinien być podgrzewany do wysokich temperatur, gdyż obniża to jego właściwości i stabilność. W celu zagwarantowania trwałości i świeżości, olej tamanu zawiera dodatek stężonej oleożywicy rozmarynowej.

Więcej o sposobach otrzymywania i oczyszczania olejów roślinnych można przeczytać TUTAJ 

POSTAĆ I ZAPACH OFEROWANEGO OLEJU TAMANU
Natura jest zmienna i niepowtarzalna, musimy o tym pamiętać kupując  naturalne produkty.
Tylko produkty syntetyczne nie ulegają zmianom bez względu na partie produkcji. Takie produkty będą mieć zawsze taki sam zapach i kolor.
W przypadku produktów otrzymywanych z roślin, można zauważyć bardziej lub mniej widoczne i wyczuwalne różnice między zbiorami i partiami produkcyjnymi.  Ważne jednak by zawsze parametry były zgodne z dopuszczalnym zakresem dla danego surowca.
Sytuację tę można odnieść do produkcji win. Winogrona, które obradzają każdego roku na tym samym krzaku winorośli, na tej samej ziemi, w tej samej winnicy różnią się smakiem, kolorem i zapachem. Dlatego właśnie mamy roczniki win, które mimo, iż zostały wyprodukowane z owoców z tej samej plantacji, w tej samej winnicy, zgodnie ze stałą metodą produkcyjną, będą różnić się smakiem, kolorem i aromatem.
Znając i doceniając naturę roślin, nie będziemy zapewniać naszych klientów, iż olej tamanu, który oferujemy będzie zawsze wyglądać identycznie. Naturalnie, iż będzie podlegać zmianom w danym zakresie, gdyż takie jest piękno natury.
» Prawidłowy kolor oleju tamanu może przybierać barwy od żółtej, poprzez zieloną, aż do brunatnej. Odcień danego koloru może być nieco jaśniejszy lub ciemniejszy w zależności od danej partii produkcyjnej oleju. Tak duże różnice w kolorze wynikają z różnych postaci orzechów drzewa tamanu zbieranych w różnych porach roku. Kolor nie wpływa na jakość i działanie oleju tamanu.
» Jego postać to gęsty, niejednolity, płynny olej, o konsystencji czasami bardziej płynnej czasami mniej, z możliwymi osadami; olej krystalizuje i tężeje w temp. poniżej 10°C. Stałe tłuszczowe drobiny pływające w oleju lub zbierające się na powierzchni oleju są zupełnie naturalnym objawem w przypadku oleju tamanu.
» Zapach oleju tamanu jest  intensywny, korzenny, ziołowy, lekko orzechowy lub zielony zwany „trawiastym”. Również może być nieco różny, w poszczególnych partiach. Odbiór zapachu to zawsze bardzo indywidualna sprawa, tak więc trudno jest jednoznacznie opisać zapach naturalnego oleju tamanu. Każda osoba może zapach oleju odbierać zupełnie inaczej, stąd tak różne opinie na jego temat.

Oczekiwanie, iż naturalny surowiec roślinny będzie zawsze identyczny, budzi niejasne sytuacje i wątpliwości, które czasem zgłaszają nam nasi klienci.

Olej tamanu 100% EKOLOGICZNY oferujemy w dwóch wielkościach: 15ml i 50ml
http://www.biochemiaurody.com/sklep/oil-tamanol.html 

Zestawy w naszej ofercie, które zawierają olej TAMANU:
- Zestaw -  Krem anty-trądzikowy AZELO/BHA
- Zestaw -  Serum-olejek regulujący LEMON
- Zestaw - Serum-olejek gojący na blizny i rozstępy (dostępne do wyczerpania zapasu)

1 komentarz:

  1. Pamiętam jak namiętnie zamawiałam go u Was kilka lat temu, gdy miałam problem z trądzikiem...Problem ten teraz powrócił i sobie o tym olejowym cudzie przypomniałam :)
    Szykuje się zamówienie :D

    OdpowiedzUsuń