czwartek, 2 lutego 2017

Jak wykonać balsam do ust, dłoni oraz do ciała na bazie maseł roślinnych.

Masła roślinne doskonale się sprawdzają nie tylko w pielęgnacji skóry twarzy, ale również całego ciała, np:
- Stosowane są do masażu ciała, również podczas ciąży. 
- Jako balsam do ciała na co dzień lub np. po opalaniu.
- Na spierzchnięte i pękające usta.
- Na  suche i szorstkie dłonie.
- Na twarde pięty.
Mają tylko jedną wadę, są twarde, im niższa temperatura tym bardziej twardnieją. Wystarczy jednak potrzymać kawałek masła między palcami, aby zmiękło. Można również przez chwilę dać pudełko z masłem do ciepłej wody i już jest mięciutkie. Ale czasami musimy się 'nadrapać', żeby wyjąć kawałek z pudełka, szczególnie jest to uciążliwe zimą. 
Jest jednak łatwy sposób aby temu zaradzić, a przy okazji wykonać wzbogacony balsam do ust, dłoni oraz do ciała.




1. WERSJA PODSTAWOWA: mieszanka masła z olejami
Jedną z najprostszych metod jest dodać do nich trochę wybranego oleju.
Należy najpierw masło podgrzać w tzw. ‘ciepłej kąpieli’, czyli wstawić pudełko do ciepłej (nie gorącej!) wody, kiedy zmięknie, dodaj wybrany olej i mieszaj. Im więcej oleju dodasz, tym masło będzie bardziej miękkie. Drogą testów można sprawdzić, jaka konsystencja masła najbardziej Ci odpowiada.

WERSJE WZBOGACONE:
2. Kremowa konsystencja.
Można też ewentualnie użyć miksera i zmiksować powstałą mieszankę, co nada jej konsystencję bitej śmietany lub kremu. Następnie mieszankę przekładamy do małego słoiczka i mamy gotowy ‘niezbędnik zimowy’, który w okresie zimy warto zawsze mieć pod ręką.

3. Dodatek Silikonu roślinnego
 Jeżeli dodasz jeszcze trochę Silikonu roślinnego zmniejszysz uczucie tłustości naszej mieszanki oraz zwiększysz jej jedwabistość i gładkość.

4. Dodatek krzemionki, czyli pudru bambusowego
http://www.biochemiaurody.com/sklep/o-powders.html 
Do mieszanki, możesz dodać również kilka szczypt pudru bambusowego i wymieszać całość. Krzemionka zmniejszy poczucie tłustości masła.

WERSJA ZAAWANSOWANA
Przepis dla osób, które chcą zachować stałe proporcje pomiędzy składnikami i lubią bardziej skomplikowane procedury.

Bierzemy:
- 10 części twardego masła roślinnego,
- 5 części dowolnego, płynnego oleju (lub mieszanki różnych olejów),
- 1 część silikonu roślinnego,
- 1.5 lub 2 części pudru bambusowego, czyli krzemionki,
- 1 część gliceryny (jeśli posiadasz, nie jest to dodatek obowiązkowy).

Jako części możesz sobie ustalić np. małe łyżeczki albo duże łyżki, w zależności jak dużo masła chcesz wykonać. Możesz też ilości podzielić na połowę, ważne tylko, aby zachować proporcje pomiędzy składnikami.

Sposób wykonania:
Masło ogrzewamy w kąpieli wodnej, do miękkiego masła dodajemy oleje i silikon roślinny.  Następnie wkładamy naczynie z masłem i olejami na 4-5 minut do zamrażalnika.
Po wyjęciu masła, zaczynamy je ubijać przez 2 minuty mikserem (najlepiej końcówką jak do ubijania jajek). Ponownie wkładamy naczynie z masłem do zamrażalnika na 3-4 minuty.
Po wyjęciu wracamy do ubijania masła  mikserem. Na tym etapie dodajemy glicerynę oraz dosypujemy stopniowo puder bambusowy cały czas ubijając masło na najwyższych obrotach przez ok. 6 minut. Im dłużej masło będzie ubijane, tym bardziej puszystą będzie mieć konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz